PÁLYÁZATI SIKER!  Waclaw Felczak Alapítvány

Iskolánk  sikerrel pályázott a Waclaw Felczak Alapítvány által közzétett „Sasfiókák „ pályázat keretében a Krakkóban megrendezésre kerülő ikonfestő kurzuson való részvételre. A projektben 4 képzőművész tanárunk  és 10 növendékünk vesz részt ahol közösen ismerkedhetnek meg a bizánci ikonírás technikájával, az ikonfestés szakrális hátterével. A kurzus időtartama: 2019 július 22-28 .Sok sikert, örömteli alkotást kívánunk! 

 

1. nap

Az ikontechnikára való ráhangolódásként római katolikus szentmisével indult a hét. A misét Zygfryd Kot jezsuita atya, aki egyben a kurzus vezetője is, tartotta. A tanfolyam helyszíne a krakkói Jezsuita Egyetem ikonfestő műhelye. Első nap a XV. századi bizánci ikonképek arcábrázolásának kánonjával ismerkedtünk. Ennek szellemében, gyakorlásképpen, rajzstúdiumokat készítettünk.

 

2 - 3. nap Krakkó

A második napon az ikon alapozásának elméletével és az aranyozás technikájával ismerkedtünk meg. Elkészítettük az aranyozott felületeket. A harmadik napon láttunk neki az ikon "írásának", sajátmagunk által kevert festékekkel. Az ebédszünetben volt időnk egy kis városnézésre is.

 

4 - 5. nap Krakkó

Festéstechnikailag a legnehezebb napunk a csütörtök volt: Jézus arcának megfestésén volt a hangsúly. Ezen a napon megtisztelő látogatót is kaptunk, dr. Körmendy Adrienne krakkói konzulasszony személyében.

Az 5. nap sematikus hajkeretbe foglaltuk az előző nap befejezett Krisztus arcot. Délután ellátogattunk a Krakkói Nemzeti Múzeum középkori részlegébe, ahol XII.-XVIII. sz-i ikonokat és ikonosztázokat tekinthettünk meg, kurzusvezető atyánk bemutatásában.

Este kulturális sétát tettünk Kazimierzben, Krakkó történemi zsidónegyedében.

 

6. nap Krakkó

Ezen a napon az utolsó ecsetvonások és apró javítások kerültek fel ikonjainkra. Befejezésként vékony lakkréteget vittünk fel a festék tartósítása miatt. Ezután az ikonok felszentelésével ért véget a kurzusunk, amire a Jézus Szíve Templom alkápolnájában került sor mise keretében. Köszönjük Zygfryd Kot jezsuita atyának az egész hetes türelmet és tanítást! És nem utolsó sorban hálásak vagyunk kollégánknak Rostetter Szilveszternek, hogy egész héten tolmácsolt nekünk és kalauzolt bennünket ebben a gyönyörű városban!

+ nap (majdnem 30.000 lépés ?)

A vasárnapot városnézéssel töltöttük. Szoros időbeosztásban, de végre nem annyira rohamtempóban sikerült megnézni a város nevezetességeit. Eljutottunk a Krakkói Nemzeti Múzeumba, a kortárs művészeket bemutató múzeumba a MOCAK-ba, a főtér emblematikus épületeibe, és természetesen a krakkói várat a Wawelt is megnéztük.

Köszönjük a WACLAW FELCZAK ALAPÍTVÁNY támogatását tanulmányutunkhoz! 

Ahol megtalál minket

 

1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
Tel.: +36 1 388 8569
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás:
Hétfő - péntekig: 9.00 - 19.30

Térítési díjak befizetésével
kapcsolatban:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Fenntartónk és működtetőnk:
 

Partnereink

 

 

 

 


 

"Sasfiókák" pályázat

Beszámoló

Képzőművészeink tanulmányútját a 

támogatta.

AZ ADATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK NYILVÁNTARTÁSA

Iránytű

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ
információs kiadványa

Óbuda

Újpest

Impresszum

Aelia Sabina AMI
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
tel.: +36 1 388 8569

 


Az oldalon megjelenő tartalom az Aelia Sabina AMI és az Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány tulajdona. Az aeliasabina.hu oldalain megjelenő tartalmak engedély nélküli felhasználása, publikálása jogi következményekkel jár.

 

Maradjunk kapcsolatban

Youtube