Be kell vallanom, ez az interjú végre alkalmat adott egy olyan  találkozásra, amit időhiány miatt sohasem sikerült összehozni. Koncerteken, zenekari találkozókon, telefonon persze beszéltünk, de most végre tudtunk egy jót „dumálni”, otthoni környezetben, felszabadultan. Persze az idő így sem volt elég. Előre sejtettem, hogy a beszélgetés inkább magánjellegű lesz, nagy nevetésekkel, régi és újabb személyes élmények, események elmesélésével tarkítva. Azért megpróbáltam lejegyezni a zeneiskolára vonatkozó, múltidéző gondolatokat.

Aki kérdez: a tanítvány Papp Csilla, aki válaszol: a mester Cserta Ida Cecília

Bővebben: Mester és tanítvány

MOTTÓ: LEGYEN A ZENE MINDENKIÉ!

Szóljon a mese egy kislányról. Aki elindult, hogy meghódítsa a Zeneakadémiát, s az értékes emberekről, akik segítették őt ebben.

Kiskoromban nagyon szerettem ÉNEKELNI. Anyai nagyszüleimnek bérlete volt az Operába, Erkelbe, magukkal vittek, így hát megtanultam, a legszebb melódiákat. Az Újlaki templomban apai nagymamám csodás hangja szárnyalt.

Bővebben: Lőrincz Ildikó visszaemlékezése

 

Miután öt év zongorázás után x-edik tanárom eltanácsolt, akkor jött szembe a trombita. A kerületi zeneiskola kezdő, fiatal tanárának gyűjtött tanszakot, megkérdezték tőlem is búcsúzóul, nincs-e kedvem zongora helyett trombitálni. Tizenkét-három éves voltam. Persze hogy volt. Eleinte állítólag jól is ment, de aztán váltották egymást a tanárok, én meg egy erős gimnáziumba kerültem, kedvem alábbhagyott, kimaradtam. (Máig ott lóg szüleimnél a falon a kézzel írott nyilatkozat, hogy mire szeretném fordítani az így nyert időt.) Egy év se telt el, bátyám osztálytársa megkérdezte, nem akarok-e elmenni az ő „nagyonjó” tanárához. Akartam. Elvitt hozzá: ő volt „GABI NÉNI”. 

 

 

Bővebben: Komlóssyné Losonczi Gabriella

Hegedű tanár, karnagy, énekkar vezető. Debrecenben született 1927. június 14-én. Édesapja ihletésére kezdett hegedülni a debreceni zeneiskolában, Szendi Tihamér majd Búza Gábor tanítványaként. 1941-ben, 14 évesen a Hubay hegedűverseny legfiatalabb díjazottja lett. Tanulmányait 1946 és 1951 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű szakán, Végh Sándor és Gábriel Ferenc növendékeként végezte. Párhuzamosan kamarazene főtárgyat is tanult Weiner Leónál, és magánének szakos volt Závodszky Zoltán osztályában. A Népművelési Intézet karnagy képzőjében Kóródi András tanítványa volt. 1950-tõl 1975-ig a Kertész utcai Gyakorló Zeneiskola ifjúsági zenekarának alapítója és vezetője volt. Ezek az évek adták zenei élete alapját. 1975-ben Till Ottó felkérésére került a III. kerületi Mókus utcai (Aelia Sabina AMI) Zeneiskolába, ahol hegedű tanár, zenekarszervező majd tanszakvezető lett. Emellett a váci Bartók Béla Állami Zeneiskola zenekarát is vezette. 1974 és 1978 között a KÓTA szimfonikus és kamarazenekari tagozatának titkára volt, számos egyéb funkciót is betöltött. 1975-től 1998-ig működött az Aelia Sabina Zeneiskolában, majd részt vett a Budakalászi Zeneiskola munkájában is.

Margit nénivel római fürdői lakásának erkélyén beszélgettünk.

Bővebben: Kutasi Margit

A III. kerületi Aelia Sabina Zeneiskola idén ünnepli 50. jubileumi évfordulóját. Ebből az alkalomból beszélgettem Herczegh Mária fuvolatanárral, aki 1972-től 2009-ig meghatározó alakja volt iskolánknak.

Bővebben: „A második otthonom volt a zeneiskola”

2. oldal / 3

Ahol megtalál minket

 

1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
Tel.: +36 1 388 8569
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás:
Hétfő - péntekig: 9.00 - 19.30

Térítési díjak befizetésével
kapcsolatban:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Fenntartónk és működtetőnk:
 

Partnereink

 

 

 

 


 

"Sasfiókák" pályázat

Beszámoló

Képzőművészeink tanulmányútját a 

támogatta.

AZ ADATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK NYILVÁNTARTÁSA

Iránytű

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ
információs kiadványa

Óbuda

Újpest

Impresszum

Aelia Sabina AMI
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
tel.: +36 1 388 8569

 


Az oldalon megjelenő tartalom az Aelia Sabina AMI és az Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány tulajdona. Az aeliasabina.hu oldalain megjelenő tartalmak engedély nélküli felhasználása, publikálása jogi következményekkel jár.

 

Maradjunk kapcsolatban

Youtube