Helga néni.

Fogalom a III. kerületi Zeneiskolában.

Helgát ismerek néhányat, de Helganéni (így fogalomként, nincs máshol)

 

 

 

Bővebben: Fáth Helga iskolánk volt hegedű tanára

Az Aelia Sabina Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 50. évfordulója alkalmából beszélgetek Boross Enikővel, aki az iskola meghatározó és nagy tanáregyénisége volt 1975 és 2013 között.

Szó lesz zenéről, érzelmekről, hatásokról, örömökről és nehézségekről…

- Zongorán kezdtem el tanulni kiskoromban és jóval később, 6. általánosban, Édesanyám tanácsára vettem fel mellékhangszerként az oboát.

- Miért éppen az oboa?

- Mert hallottam a nagybátyámat, Fazekas Rezsőt játszani, --aki konzervatóriumot végzett oboából--, és megtetszett a hangszer hangja.

- Mikor dőlt el, hogy zenei pályára megy és milyen úton jutott el? Kik voltak a tanárai?

- Nekem a zene mindig nagyon sokat jelentett! Már óvodás koromban zenés színdarabban léptem fel, később a dunaújvárosi Móricz Zsigmond zenei általános iskolába nyertem felvételt. Kiváló gyermekkórusunk volt Vörös János vezetésével. Nemzetközi versenyen nyertünk, Debrecenben, amikor 2. általános iskolás voltam. Turnéztunk az akkori Csehszlovákiában is, ahol én zongorán kísértem az énekkart. A rendkívül tehetséges és lelkes Vörös János énektanárunknak köszönhetően nagyon jó híre lett iskolánknak. Számos alkalommal jártak nálunk delegációk külföldről, hogy meghallgassák a kórusunkat és énekóráinkat, és ilyenkor felkértek engem, hogy zongorázzak a vendégeknek. Játszottam többek között a BBC rádió és televíziónak is. De a legnagyobb élményem az volt, amikor Kodály Zoltán személyesen ellátogatott iskolánkba és meghallgatott egy énekóránkat. Ennek a csodálatos, pezsgő zenei közegnek köszönhetően nyolcan választottuk élethivatásunknak a zenei pályát az osztályunkból.

Bővebben: Interjú Boross Enikő oboatanárral

Iván Gábor: - Oszi bácsi, légy szíves, avass be minket, hogyan kezdődött a zenei pályád?

Balázs Oszkár: - 1954-ben érettségiztem a Budapesti Eötvös József Gimnáziumban. Ebben az évben iratkoztam be a Szakszervezeti Zenésztovábbképző Iskola ütő tanszakára. Tanárom Jámbor Lajos tanár úr, a Fővárosi Operett Színház Zenekarának a timpanistája volt. Ezt megelőzően 10 éves koromtól pár évig hegedülni tanultam Kálmánchey Zoltától, a MÁV Szimfonikus Zenekar művészétől, első hegedűsétől, aki magántanárunk volt. Öcsémet, és húgomat is tanította. Felfedezte dallam improvizációs készségemet, és megharmonizált néhányat a „találmányaimból”. Egyben beavatott az összhangzattan rejtelmeibe. Később a zeneelmélet tanulmányaimat barátjánál, Major Ervin tanár úrnál folytattam a MÁV Zeneiskolában. Családi okok miatt a magánúton való hegedűtanulásunk sajnos megszűnt. Középiskolásként kerültem ismét „zeneközelbe”.  Az egyik barátom, aki jól zongorázott, a korunkbeli divatos jazz számokkal szórakoztatta a baráti társaságot. Amatőr dobosként segítettem neki én is a „házibulikon”, majd különböző rendezvényeken, iskolabálokon. Sikereink kapcsán beszéltek rá többen, hogy komolyabban kellene ezzel foglalkoznom. Az ő unszolásukra iratkoztam be az említett Szakszervezeti zeneiskolába.

Bővebben: Interjú Balázs Orszkárral

Iskolánk 50. évfordulója alkalmából itt az ideje, hogy megemlékezzünk a múltról és olyanok meséljenek nekünk, akik elsőkézben tapasztalták meg milyen is volt az Aelia Sabina akkoriban. A régebbi idők megannyi nagy tanár-egyénisége közül, Bognár Istvánné Éva néni az iskola volt zongora tanára, tanszakvezetője és igazgató helyettese volt talán az egyik legmeghatározóbb. Vele volt szerencsém megismerkedni, illetve interjút készíteni. Azon kívül, hogy már a 90. év közelében nagy számmal sorolhat fel dédunokákat, a mai napig tanít és lelkesen mesél tanári éveiről.

Bővebben: Bognár Istvánné iskolánk nyugalmazott zongora tanára

3. oldal / 3

Ahol megtalál minket

 

1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
Tel.: +36 1 388 8569
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás:
Hétfő - péntekig: 9.00 - 19.30

Térítési díjak befizetésével
kapcsolatban:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Fenntartónk és működtetőnk:
 

Partnereink

 

 

 

 


 

"Sasfiókák" pályázat

Beszámoló

Képzőművészeink tanulmányútját a 

támogatta.

AZ ADATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK NYILVÁNTARTÁSA

Iránytű

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ
információs kiadványa

Óbuda

Újpest

Impresszum

Aelia Sabina AMI
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
tel.: +36 1 388 8569

 


Az oldalon megjelenő tartalom az Aelia Sabina AMI és az Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány tulajdona. Az aeliasabina.hu oldalain megjelenő tartalmak engedély nélküli felhasználása, publikálása jogi következményekkel jár.

 

Maradjunk kapcsolatban

Youtube