Tulajdonképpen a zenei tanulmányaim már az általános iskola 1. osztályában elkezdődtek: szüleim, akik zeneszerető, amatőr muzsikus emberek voltak, látták, hogy szeretek énekelni és jó a hallásom, beírattak az akkori Leőwey Klára Ének-Zenei Általános Iskolába, ahol minden nap volt énekóra és a III. kerületi Állami Zeneiskola tanárai is az épületben tanítottak. Így, amikor az első év végén a hangszeres tanárok felvételit hirdettek, én is voltam bátor jelentkezni. A családi legendárium úgy tartja, minden előzetes családi egyeztetés nélkül mentem be zongorára felvételizni, és amikor a tanár néni megkérdezte: „és, kislány, van otthon zongorátok?” , így válaszoltam: „nincs, de anyukám azt mondta, hogy vesz…” A családomnak nem kis fejtörést okozott ez a mondatom, de végül megoldották a feladatot, és lett egy öreg fatőkés zongoránk.

Bővebben: Szederkényiné Horváth Márta: Emlékeim a Zeneiskoláról - gyermekkortól felnőttkorig

 

Zenekari nyugdijba vonulásom után Kenessey László igazgató úr felajánlott nekem egy furulyatanári fél státuszt. A zeneiskola egyre nagyobb bővülése révén  ebből egész státusz lett a mustármag és a csillaghegyi iskolában.

Eleinte csak furulya és fuvola oktatás volt, később ezek mellé minden fa és rézfúvós oktatása csatlakozott, ezek tanítására megfelelő hangszereken játszó fúvós szaktanárokat alkalmaztak.

 

 

Bővebben: Bokorné Győry Laura iskolánk nyugalmazott furulya tanár

Örömmel vettem a kérést, hogy készítsek interjút nemrég nyugdíjba vonult kolléganőnkkel, Varga Ágival. Tizenhat évvel ezelőtt ismertem meg egy kerületi rajzversenyen, ahol szervezőként tüsténkedett. Én abban az évben kerültem Óbudára tanítani. Ági akkor még nem volt az Aelia Sabina tanára, „csak” kerületi kolléganők voltunk, de amióta megismertem bámultam azt az energiát, és derűt, amivel tanított, versenyre készítette tanítványait, vezette a kerületi rajz munkaközösséget, majd művészeti iskolánkban a képzőművészeti tanszakot. Az iskolai feladatok mellett mindig maradt ideje saját alkotó munkára és a kerületi művésztanárok kiállításának szervezésére is. Mindig tevékeny, fáradhatatlan. Mostani beszélgetésünk helyszíne is az a terem, ahol nyugdíjasként délutáni rajzszakkört tart gyerekeknek. Mikor megérkeztem még pakolta el a rajzfelszereléseket a foglalkozás után.

 

 

Bővebben: Visszaemlékezés H. Varga Ágnessel

Kisiskolás koromban kezdtem ismerkedni az orgonával, Mocsári tanító úr kán-tortanító volt és felfedezve szép hangomat, maga mellé ültetett a játékasztal elé.  Így kezdődött és maradt hangszerem az orgona mind a mai napig. A hangszer irányította figyelmemet a választható útra: Amikor érettségi után felvételiztem a Zeneakadémiára, első tanszakom az egyházkarnagyi szak volt, ahol Pécsi Sebes- tyén és Gergely Ferenc voltak orgonatanáraim.  Természetesen – már alsós gimnazista voltam – csatlakozott hozzá a zongora is. Az Akadémián Wehner Tibor és Ferenczy György voltak mestereim.

 

 

 

Bővebben: Varga Károly

Tanszak- gitárzenekar- és szakszervezeti vezetőként másfél állásban nem beszélve a családanyaságról, majd az igen aktív nagymamaságról, azt lehetett érzékelni, hogy mindig tele vagy energiával, fáradhatatlannak tűntél. Ma is így van ez?

Szerintem erre születni kell. Kisgyerekkorom óta mindig is szerettem belefolyni a közösség életébe, vezetni, irányítani, a közösségért tenni. Nem véletlenül voltam kisdobos- úttörővezető, nótafa, és ahogy felnőttem, ez a késztetés mindig csak erősödött bennem. Hihetetlenül szeretem az embereket, a kollégáimat és természetesen a szakmát. Szeretek mindig megújulni, együtt, közösségben, célokat kitűzve.

A fáradtság -hála Istennek- a mai napig nem ismert fogalom nálam, minden reggel úgy kelek fel, hogy rengeteg tennivalóm van, és ugyanígy fekszem le, tele a fejem újabb és újabb gondolatokkal.

 

 

Bővebben: Topa Zoltánné

1. oldal / 3

Ahol megtalál minket

 

1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
Tel.: +36 1 388 8569
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás:
Hétfő - péntekig: 9.00 - 19.30

Térítési díjak befizetésével
kapcsolatban:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Fenntartónk és működtetőnk:
 

Partnereink

 

 

 

 


 

"Sasfiókák" pályázat

Beszámoló

Képzőművészeink tanulmányútját a 

támogatta.

AZ ADATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK NYILVÁNTARTÁSA

Iránytű

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ
információs kiadványa

Óbuda

Újpest

Impresszum

Aelia Sabina AMI
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
tel.: +36 1 388 8569

 


Az oldalon megjelenő tartalom az Aelia Sabina AMI és az Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány tulajdona. Az aeliasabina.hu oldalain megjelenő tartalmak engedély nélküli felhasználása, publikálása jogi következményekkel jár.

 

Maradjunk kapcsolatban

Youtube