„Április 7-én egy szolfézs óra keretében ellátogattunk a Budai Várba, a Zenetudományi Intézetbe. Dr. Czakó Dóra, Zsuzsa néni egykori tanítványa bemutatta nekünk az Archiváló Osztályt, az ott dolgozók munkáját. Ez a munka - amint a feladatukból is kiderült - nagy elszántságot, szorgalmat és sok tudást igényel. Az egyik feladatuk a középkori és a régi korok kottáinak megfejtése, 4 vonalból 5 vonalra írása. A korábban lefotózott és mikrofilmeken tárolt anyagok digitalizálása és archiválása. Nehézséget okoz, hogy a liturgikus gyűjteményekben nincsenek oldalszámok és az elveszett oldalakat esetleg másik országban lehet megtalálni egy másik kódexben. Nagyon jó volt, hogy bepillantást nyerhettünk ennek a nehéz munkának a hátterébe és ráadásként még abban a szobában is járhattunk és megcsodálhattuk azt az íróasztalt, ahol Dobszay László Tanár úr dolgozott. Mi is az Ő tankönyvsorozatából tanulunk és ezért nagyon felemelő érzés volt, hogy olyan helyen járhattam ahol egy ekkora zseni dolgozott! Ezután tekintettük meg a Kodály Zoltánról szóló Kiállítást és a régi magyar hangszerkészítő hegedű és zongora műhely eszközeit. Mindenkinek ajánlom, hogy látogasson el a Zenetudományi Múzeumba, mert számomra is egy nagy élmény volt!”

(Nagy Lili)

További fotók a galériában.

„Egy szombat délelőtt, szolfézs óra keretében közösen látogattunk el a Budai Várba, a Zenetudományi Intézetbe. Az itt található épület egykor III. András király lakóhelye volt, majd a török hódoltság után az Erdődy család építtette újra a 18.sz közepén. a Zenetudományi Intézet 1984-ben költözött be az épületbe. Dr. Czakó Dóra vezetésével bejártuk az Archiváló Osztály szobáit, aki bemutatta nekünk a régi korok kottáinak archiválási folyamatait: a liturgikus kották, kódexek megfejtésének módjait; a kvadrátnotációból az öt vonalra átkottázást és a kották digitalizálását. Az egyre fejlődő eszközökkel digitálisan, sokszorosára nagyítva is tudják tanulmányozni ezeket a kottákat. Ezért fontos, hogy a mikrofilmeket és kották anyagát digitalizálják. Arról is beszélt, hogy a hangkészletekből következtetni tudnak a kotta keletkezésének helyszínére is. Dobszay Tanár úr szobájában a kezünkbe vehettünk egy XVII. századbeli énekeskönyvet, melyet még Rajeczky Benjamin Tanár úr kutatott annak idején. Ezután tekintettük meg a múzeum kiállítását, ahol  nagy zeneszerzők hangszereit, magyar hangszerkészítő műhelyt láthattunk és Kodály Zoltán és Bartók Béla népdalgyűjtéséről kaptunk sok érdekes információt. Például, hogy Kodály Zoltán sportkedvelő ember volt: szerette az úszást, teniszezést, síelést, hegymászást és a kirándulásokat. Szinte minden alkotásáról olvashattunk sok érdekeset. Rengeteg érdekes, számomra új dolgot tudtam meg olyan dolgokról, amikbe eddig nem volt részem bepillantani. Felejthetetlen élmény volt ez a látogatás és köszönöm Zsuzsa néninek, hogy elvitt minket!”

(Kádár Zsófia)

 

„Április 7-én elmentünk a Zenetudományi Intézetbe, hogy megismerjük a régi korok kottáit, kódexeit archiváló osztály munkáját. Dobszay Tanár úr egykori dolgozószobájában voltak a mikrofilmek, amik digitalizálásra várnak. Megmutatta az osztály munkatársa Dr. Czakó Dóra, hogyan írják át a régi 4 vonalas kottákat az öt vonalas lejegyzésbe. Mesélt arról is, hogy az első kották csak a dallam irányát jelezték. A könyvtár után megnéztük ahol a mikrofilmeket digitalizálják.

Ezután mentünk a kiállításra. Először a hegedűkészítésről, utána a magyar zongorakészítésről, Beregszászy Lajos zongoramanufaktúrájáról láttunk érdekességeket. A többi teremben Kodály Zoltán és Bartók Béla életét, barátságukat, a népdalgyűjtést bemutató képeket és kottákat néztünk meg. Az egyik vitrinben elhelyezett, Kodály gyűjtötte népdaloskönyvből el is énekeltünk egy népdalt. Nagyon tetszett a kiállítás, remélem a jövőben is sok ilyen lesz még!”

(Vankó Dániel)

 

„Nagyon tetszett a Zenetudományi Intézet. Érdekesen vezetett körbe minket és magyarázta el a munkájukat Dr.Czakó Dóra az Intézet munkatársa. A legizgalmasabb volt számomra, hogy betekinthettünk az ott dolgozók mindennapjaiba.

Ezután a Kodály kiállításon vettünk részt, aminek első részében csodás hangszereket láttunk, majd Kodály életét ismerhettük meg képekkel, emlékekkel, kottákkal kiegészítve. Nagyon jó volt úgy végigmenni a kiállításon, hogy már szolfézs órán tanultunk Kodályról - rengeteg ismerős információt találtam. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha lehetősége van, egyszer menjen el megcsodálni!”

(Pethő Nóra)

 

„Érdekes volt az Archiváló Osztály munkáját megnézni. Meglepett, hogy Dobszay László Tanár úr is ott dolgozott.  A kiállításon a pozitívorgona és a zongorakészítő műhely is nagyon tetszett. Élveztem és örülök, hogy elmentem!”

(Takács Flóra)

Ahol megtalál minket

 

1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
Tel.: +36 1 388 8569
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Nyitvatartás:
Hétfő - péntekig: 9.00 - 19.30

Térítési díjak befizetésével
kapcsolatban:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Fenntartónk és működtetőnk:
 

Partnereink

 

 

 

 


 

"Sasfiókák" pályázat

Beszámoló

Képzőművészeink tanulmányútját a 

támogatta.

AZ ADATKEZELÉSI TEVÉKENYSÉGEK NYILVÁNTARTÁSA

Iránytű

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ
információs kiadványa

Óbuda

Újpest

Hivatali órák

Hétfő:      
Kedd:
Szerda:
Csütörtök: 
Péntek:

9 - 16
9 - 16
9 - 16
9 - 16
9 - 14

 

Impresszum

Aelia Sabina AMI
1033 Budapest, Harrer Pál u. 7.
tel.: +36 1 388 8569

 


Az oldalon megjelenő tartalom az Aelia Sabina AMI és az Aelia Sabina Zeneiskolai Alapítvány tulajdona. Az aeliasabina.hu oldalain megjelenő tartalmak engedély nélküli felhasználása, publikálása jogi következményekkel jár.

 

Maradjunk kapcsolatban

Youtube